אין כמו בבית! ביקורי בית – למה ואיך?
ביקורי בית עבורי היו game changer בתהליך החינוכי בכיתות החינוך שלי.
בכיתת החינוך שלי היתה תלמידה, נקרא לה מיכל לצורך הסיפור. תלמידה מורכבת מאוד, תמיד מגיעה באיחור, עצבנית, לא משתפת פעולה עם המורים, ממציאה סיפור ופעמים רבות נתפסה בשקרים.
חששתי מביקור הבית הזה, היה לי ברור שגם היא חוששת. המפגש של ההורים שלה עם בית הספר היה עד היום באסיפות הורים כשמתנוסס מעלינו ברקע גיליון ציונים שחצי ממנו נכשלים או פגישות עם רכזת השכבה בגלל ארועי משמעת כאלה ואחרים. שורה תחתונה מפגש בלתי אמצעי במגרש הביתי שלה הוא באמת הזדמנות רגע לקיים שיחה אחרת, להוריד מגננות ואולי אולי למצוא קצה חוט לשינוי בכללי המשחק. לשמחתי קצה החוט הזה באמת התגלה.
כחלק מהביקור שאלתי מה הם הכי אוהבים לעשות בבית, מה ממלא אותם באנרגיה? התשובה של מיכל היתה פשוטה, היא הכי אוהבת את השקט של הצהריים, כשהיא חוזרת מבית הספר, הבית ריק והיא מחממת לה קערת מרק ויושבת בשקט מול הטלווזיה. משהו באופן שבו היא ניסחה את הרגע הזה חידד לי את העוצמות של הרעש שהיא חווה מבחוץ וכמה חזק אצלה הצורך לשקט, למנוחה. מפה לשם הרגע הזה היה נקודת הפתיחה לבנייה של תוכנית לימודים קצת יותר אישית. הורדנו לה מקצוע הרחבה אחד, החלפנו קבוצה באנגלית לקבוצה שקטה יותר, והעברנו אותה ללמידה עצמאית במקצוע ליבה שהיא נכשלה בו (בעיקר בגלל קשר מאוד לא טוב עם המורה).
כל זה קרה אחרי ביקור הבית. נכון על פניו אפשר היה להגיע למסקנות האלה גם בדרך אחרת, אבל ההזדמנות שביקור הבית הזה יצר היתה מכוננת עבורי כמחנכת.
קים סיגל פולקמן | מנהלת ביתא מחנכים
איך עושים את זה?
- תיאום לקראת ביקור – ביקור בית הוא ביקור משפחתי. חשוב לתאם את ההגעה מראש, ולבקש מההורים לשריין זמן לשיחה משותפת. כמו כן, חשוב להגדיר מראש את מטרת הביקור. העמקת הקשר האישי, היכרות עמוקה יותר עם התלמיד שלא במסגרת בית הספר, שיתוף בתהליך החינוכי וכו'. תלמיד להורים גרושים – אצל מי לבקר כשההורים לא חיים בבית משותף? שימו לב, לא תמיד כדאי לקחת את הבחירה המובנת מאליה. חשבו על שיקולים שיכולים להשפיע על הבחירה שלכם. קול של הורה שפחות נשמע, הורה שהדינמיקה איתו יותר מאתגרת, סביבת חיים שהתלמיד מרגיש בה בטוח יותר וכו'.
- שיחה משפחתית – שריינו מראש זמן ובו תבקשו לשוחח עם התלמיד וההורים יחד. מטרת השיחה המשפחתית היא לספר את שבחו של התלמיד בפניו – הן מצד המורה והן מצד ההורים. הזדמנות לתת ביטוי אחר לצרכים של התלמיד מול ההורים. שימו לב לאופן שבו ההורים מציגים את הבית. לכיבוד שהם מציעים. בקשו מהם לספר על המשפחה. בקשו ממנו לתאר את החוזקות של הילד.ה בבית. שאלו את התלמיד מה הרגע הכי מזין ביום, לאיזה רגע הוא מחכה?
- החדר – חשוב לשים לב לסביבת החיים הטבעית של התלמיד. פעמים רבות הוא מציף תחומי עניין, התמודדויות משפחתיות או מאיר צדדים באישיות שלו.
- שיחה אישית – שיחה בגובה העיניים, במגרש הביתי של התלמיד. זוהי הזדמנות לדבר על נושאים שאינם פורמליים, לשאול על הסוגיות שמעסיקות אותו בבית הספר ומחוצה לו, שיקוף ושיתוף מתוך מקום של נחת. נצלו את ביקור הבית לדיוק המענה לצרכים הלימודיים, החברתיים או הרגשיים של התלמיד.
- החזרה לכיתה – זכרו פרט אחד שמשך את תשומת הלב בביקור. משהו ייחודי מהבית שאפשר לתת לו ביטוי בכיתה. רשמו אותו והזכירו אותו בכיתה באופן שהוא כביכול אקראי. כך תתנו תוקף הן לחשיבות של ביקור הבית והן למקום של התלמיד. בכיתה אף תלמיד לא נשאר שקוף.
- דרשו תגמול הולם על הזמן שהשקעתם! בקשו מהנהלת בית הספר להכיר בשעות ביקור הבית כשעות פרטניות.
זמן ממוצע לביקור בית: שעה.