זיכרון חוזר

אפריל 2023

ניווט במגזין

דבר העורכת

מעולם לא הייתי בבית ספר ביום הזיכרון. המשפחה שלי היא משפחה שכולה. דודי נדיב מרדכי ז"ל נפל במלחמה. את השירות הצבאי שלו הוא התחיל בעתודה האקדמית למורים וקיבל תעודת הוראה, אך כיוון שרצה להיות לוחם הוא שובץ ליחידת טנקים בחטיבה 401. נדיב נפל במלחמת יום הכיפורים. אימי היתה אז בת 4. כשהובא למנוחת עולמים בהר הרצל היא היתה אמא לשלושה. גופתו של נדיב לא נמצאה 26 שנים ארוכות ארוכות.   

מעולם לא הייתי בבית ספר ביום הזיכרון. לא השתתפתי בטקסים או עמדתי בצפירה לצד המורות והחברים. את החולצה הלבנה, ההתכנסות באולם, הצחוק הנבוך בצפירה, הטקס, בחירת השירים הכי מרגשים והטקסטים שירעדו את הנפש אני איני זוכרת. כי יום הזיכרון שלי הוא אישי, והוא מלווה את המשפחה שלי בכל יום ויום בשנה.

מעולם לא הייתי בבית ספר ביום הזיכרון, אבל הייתי בימים שלפני ואחרי. את סיפורו של נדיב סיפרתי בכיתה שוב ושוב, כתלמידה וכמורה. ושמעתי ועודני שומעת סיפורים סיפורים של אחרות ואחרים. גם אני ראיתי איך הזיכרון האישי שלי הופך לזיכרון של כיתה, של בית ספר, של עם. 

במגזין הזה ביקשנו לשאול – איך זוכרים? איך מליונים של סיפורים אישיים ומשפחתיים מקבלים משמעות בכיתה? ומה תפקידנו הצוותים החינוכיים בעיצוב המציאות הישראלית בימים של מאבק? איך מתמודדים עם השכול והמוות שמלווה את השיח? ואיך מתווכים את הקשר בין שואה לתקומה ובין זיכרון לעצמאות?

בתפילה שלא נדע עוד קורבנות שנאה ומלחמה.  

תמונת פנים של שירה כהן

שירה כהן

רכזת תוכן, ביתא מחנכים

מאמר דעה

בין זיכרון אישי לקולקטיבי

"כָּל אָדָם צָרִיך שֶׁתִּהְיֶה לוֹ
אֵיזוֹ מִצְרַיִם.
וִירוּשָׁלַיִם,
וּמַסָּע אָרוֹך אֱחָד,
לִזְכֹּר אוֹתוֹ לָעַד
בְּכַפּוֹת הָרַגְלַיִם."

(אמנון ריבק)

מסורת של זיכרון

לוח השנה העברי מזמן לנו  בחודש הקרוב  ימי חג וזיכרון אשר  יוצרים רצף של מעבר ממצרים לירושלים, כמאמר השיר.  החל מפסח – זמן יציאת מצרים, המשך ביום השואה ולאחריו יום הזיכרון ויום העצמאות ועד יום ירושלים ושבועות. הימים האלה יוצרים רצף כרונולוגי  של יציאה מעבדות לחירות, מאפלה לאור גדול .

כעם – אנחנו עם  מספר וזוכר  מאז הציווי העתיק  של "זכור את זכר עמלק" ודרך ימי החג והמועד אשר נועדו לספר ולזכור את ההיסטוריה שלנו. הזיכרון בונה זהות  תרבותית, יוצר נארטיב, ומעצב את התנהגותנו ותגובותינו למציאות העכשווית. בהקשר של הימים הלאומיים – יש להבדיל בין  הזיכרון האישי של האדם היחיד או המשפחה המבוסס על חוויות שקרו באופן אישי , לבין זיכרון קולקטיבי המבוסס על הקשבה ודיון משותף בסיפור. הזיכרון האישי חזק וחי, אותנטי ויוצר הקשבה אך הוא מוגבל בזמן חייו של אדם . הזיכרון הקולקטיבי חי בתודעה לאורך זמן ומתמודד בכל תקופה מחדש עם שאלת הרלוונטיות שלו למספרים ולמאזינים. הוא יוצר תחושת המשכיות בזמן ומאפשר יצירתה של מסורת. 

על   המתח המתקיים  בחברה הישראלית בין זיכרון אישי לקולקטיבי כותב מאיר שליו, אשר נפטר לאחרונה,  בספרו "עשיו": "אתה יודע כמה ימי זיכרון יש למשפחה כזאת בשנה? יום הזיכרון של המדינה, ויום הזיכרון של החטיבה, ויום הזיכרון של היחידה, ושל הפיקוד ושל בית הספר… שלא נשתעמם אפילו רגע. והימי זיכרון שלי, מה איתם? היום שהוא נולד, והיום שהוא נפל, והיום שראיתי אותו בפעם האחרונה? ומה עם רגע הזיכרון כשאתה עובר על יד עץ שהוא נפל ממנו כשהיה בן שש? והדקה דומייה כשאתה רואה ברחוב מישהו שהיה איתו בכיתה אחת, ושניית הזיכרון בגלל מישהו בלונדיני כמוהו? והמקומות? כמה שזה נדוש וכמה שזה נורא. זה לא רק הקבר, זה גם האנדרטה של הכפר, והאנדרטה של החטיבה, והאנדרטה של הפיקוד, וגלעד פה וגלעד שם והלוח זיכרון של בית הספר. וחוץ מזה יש המקום ששם הוא נהרג, שבארץ הזאת זה אף פעם לא רחוק מדי מהבית, והמקום שלו ליד השולחן, וכשעורכים את השולחן אתה תמיד חושב אם לשים את הצלחת שלו. וכששואלים אותך במשרד ממשלתי כמה ילדים יש לך? מה לענות? שניים או שלושה?"

הזיכרון אישי, הפרספקטיבה קולקטיבית 

בימים אלה עולה ביתר שאת שאלת  המינון של  הזיכרון האישי לעומת הזיכרון הקולקטיבי.  ניתן   לראות את כל אחד מהימים האלה   כיום של זיכרון אישי:  "בפסח חייב אדם לראות את עצמו כאילו יצא ממצרים". יום השואה  מיוחד לסיפורם של שורדי השואה, יום הזיכרון מיוחד לסיפורם של הנופלים, וביום העצמאות אנו מתכנסים בחיק המשפחה והחברים. הסיפור האישי חשוב מאין כמוהו . הוא מאפשר לנו התחבר למקורות העמוקים של היום ולהזדהות עם הסיפור האישי.  יעידו על כך המשתתפים הרבים ב"זיכרון בסלון" ביום השואה וביום הזיכרון אשר בוחרים להקדיש את היום הזה לסיפורו של אדם אחד ומשפחה אחת. ההתמקדות בסיפור  הפרטי מתאימה גם לאווירה של התקופה שמתאפיינת בריבוי שבטים, ובהתכנסות של כל שבט בסיפור הפרטי שלו.  על כך יעידו גם הטקסים  אשר מיועדים לקהלים  אשר אינם מסתפקים בטקסים הממלכתיים, כגון: טקס ישראלי פלשתיני בפארק הירקון בתל אביב מחד, וטקס בבנייני האומה למגזר הציוני דתי  מאידך. נדמה כי לכל אחד מהשבטים בחברה הישראלית יש זיכרון אחר שמעצב נארטיב אחר.  יש הזוכרים את הסיפור הלאומי שמעצב את הנארטיב היהודי ישראלי,  ויש הזוכרים את סיפור  הנרדפות והמלחמה על הקיום  שמעצב את הנארטיב האוניברסאלי.

לאחרונה,  ההתמקדות בסיפור הפרטי/השבטי  אינה מספיקה.  היום יותר מתמיד חשוב לספר את הסיפור הכללי של כולנו ולא רק את הסיפור האישי. בימים שבה החברה הישראלית נמצאת בסכנת התפוררות, תפקידנו כמחנכים הוא להתבונן בסיפור האישי מתוך פרספקטיבה קולקטיבית.  הימים האלה מזמנים לנו סוגיות הקשורות  בזיכרון ההיסטורי אשר מעצב אותנו כמדינה  יהודית ודמוקרטית, כעם  וכחברה. זה הזמן לשוחח עם התלמידים על המשמעות של יצירת בית לאומי בארץ ישראל,  דרך סוגיות של סולידריות, ערבות הדדית, ואחריות חברתית. זה הזמן  והמקום להדגיש דווקא את הערכים המשותפים שלנו כחברה ואת הסיפור המשותף. מעבר לכך, זו ההזדמנות שלנו להציב נקודת מבט אופטימית על התקופה הנחווית אצל תלמידים רבים כתקופת שבר וסכנה לחברה הישראלית.  הלוח העברי מלמד אותנו שאחרי עבדות מגיעה החירות, ושאחרי יום השואה ויום הזיכרון מגיע יום העצמאות. אנחנו חלק  מתהליך היווצרות של חברה ומדינה, כולל כל הקשיים שבדרך. יש בדרך הזו חלקים לא קלים של מהמורות, ויכוחים פוליטיים, נסיגות לאחור. אבל  הכיוון הוא קדימה, אל חברה טובה יותר,  סולידרית יותר, הנשענת על אדנים מוצקים של זיכרון משותף.

 

טלי

ד"ר טלי יניב

יו"ר המזכירות הפדגוגית | משרד החינוך

ארגז הכלים

טקס. סיפור. זיכרון

"כִּי-מִדֵּי דַבְּרִי בּוֹ זָכֹר אֶזְכְּרֶנּוּ עוֹד"

ירמיהו ל"א, י"ט

מרחיבות את היריעה

איך מתווכים את ימי הזיכרון לתלמידים בבית הספר היסודי?

צוות התמודדות עם אובדן | שפ"ח ירושלים

ימי הזיכרון של מדינת ישראל, שזורים בסמלים ובטקסים קולקטיביים. הילדים נחשפים לתכנים ושותפים בטקסים אילו בביה"ס ובקהילה. הם עומדים בצפירה, לובשים חולצות לבנות, שומעים טקסטים שונים וחשופים לטקסים דרך אמצעי התקשורת. ימים אילו מזמנים מפגש ישיר של הילדים עם מושג המוות שעשוי לעורר שאלות ופחדים. הילדים שומעים את המושגים "מוות", "נפל חלל", "קורבנות השואה" ופעמים רבות אינם מבינים את המשמעות שלהם. ילדים נוטים להשלים מדמיונם הפורה מידע שחסר להם, לרוב באופן שמגביר את הפחדים שלהם. לצוות החינוכי תפקיד חשוב בארגון ותיווך המידע באופן תואם גיל, בהכנה מראש והסבר לטקסים והסמלים, ובהיותם כתובת רגשית לשיח, סביב לתחושות ושאלות שהתלמידים מעלים.

אז איך מתווכים את ימי הזיכרון לתלמידים בבית הספר היסודי? למדריך המלא של צוות השפ"ח לחצו כאן.

נקודות עיוורון תרבותיות

שלומית נעים נאור | מייעצת לבתי ספר מטעם ביתא מחנכים, מנהלת תוכניות ישראל במכון לחינוך חווייתי ומשוררת

להיות מורה בחינוך הממלכתי זה להיות במפגש מתמיד עם תלמידות ותלמידים מרקעים שונים. בין אם אני מחנכת יהודיה או ערביה, דתית חילונית או חרדית, ימי הזיכרון הקרובים, יחד עם חודש הרמאדן מחייבים אותי להשלים פערים. ירושלים היא מיקרוקוסמוס של החברה הישראלית. בתי הספר של ירושלים וצוותי ההוראה יודעים זאת על בשרם. ימי הזיכרון הבאים עלינו בכאב מחייבים אותנו לחשוב היטב, ולפעול באופן אקטיבי כדי להכיר לעומק את המטען שיש לימים אלו אצל התלמידים בכיתה שלי, ואצלי כאשת חינוך. בנייר קצר זה אני מציעה כמה כללים מנחים שיסייעו לנו לפעול נכון בתוך מציאות חברתית מורכבת.

חוקר החינוך ג׳וזף שוואב מצביע על ארבעת המרחבים המשותפים לבניית קוריקולום, דומני שארבעת המרחבים המשותפים הללו מסייעים לנו לפצח את נקודות העיוורון שלנו ולהאיר אור על חינוך ערכי היום בירושלים.

    הלומד

    המלמד

    החומר הנלמד

    המטען התרבותי המעניק את ההקשר החברתי לאותו היום.

הלומד – מיהי אוכלוסיית בית הספר? בית ספר יהודי? ערבי? דתי? חילוני? ממלכתי חרדי? מה תלמידי בית הספר צריכים לדעת על היום הזה? כדי לזכור שלא כל תלמיד ערבי הוא בהכרח מוסלמי ואין צורך לברך אותו באופן אוטומטי ברמאדן כרים (אני קיבלת פעם תגובה קרה מוצדקת וצוננת: זאת לא הדת שלנו...) פשוט לברר מראש!

המלמדת – מה אני יודעת על היום הזה, ומהו עבור תלמידי, מה המקום שלו בהקשר החברתי? זכורה לי מחנכת חרדית בבית ספר ממלכתי דתי שסיפרה לי שיום ירושלים היה אתגר בשבילה - אין לו משמעות בקהילה החרדית, אך היא ידעה שעבור הקהילה של התלמידות שלה זה יום שיא משמעותי. היא לקחה על עצמה להתכונן ליום ירושלים, לקרוא מקורות שונים ולצפות בסרטונים מבתי כנסת דתיים לאומים ומהצעדה במרכז ירושלים כדי להבין מה קורה.

החומר הנלמד – מה קיים כחומר חינוכי עדכני ורלוונטי על היום הזה? למה אני מתחברת? באיזה נארטיב על היום הזה אני מרגישה נוח לעסוק  בשקלול המיליה החברתי, הלומדים, יכולותיי ואמונותיי כמלמדת? מה אני משנה? כיצד אתאים את החומר? במי אני אוועץ?

המטען התרבותי – מה מקומו של יום הזיכרון לשואה ולגבורה בבית הספר? איזה עדים התלמידים מכירים? מה הטקסטים המקובלים לשימוש בטקסי יום השואה? מה ״מנהג״ בית הספר? מה קרה בשנים הקודמות? יום הזיכרון לחיילי צה״ל – מה מקובל בבית הספר, איזה טקסים פנימיים יש? איזה חולצה אני אלבש בימי הזיכרון? לבנה? רגילה? לכל אחד מהם משמעות בימים הללו. חודש הרמאדן – לברר מראש בעדינות מה מקובל בחדר המורים לגבי שתיה ואכילה, האם יש סעודת איפטאר בית ספרית?

התהליך הוא מעגלי, הוא אינו נעצר אלא מציע חלופות ובודק את עצמו כל העת. רשמו לעצמכם מה עשיתם השנה, ושלחו לעצמכם תזכורת עם המלצות לקראת השנה הבאה.

ההתאמה התרבותית הנדרשת בימים אלו מחייבת אותנו להיות אקטיביות בתהליך. להתמודד המנעד הרגשי הרחב שימים אלו מציפים. תמיד כדאי להתייעץ במקרה הצורך עם גורמים רלוונטיים בבית הספר ומחוצה לו, כדי לוודא שעבור כולנו, מורות ותלמידים, האירועים סביב מעגל השנה יהיו מצמיחים ונרגיש בהם שותפים.

 לא עלינו המלאכה לגמור השנה, ואנחנו לחלוטין לא בנות חורין להיבטל ממנה. בהצלחה!

ארגז הכלים

שימו לב לתלמידים עם חרדה חברתית

חדר מורות

הערת שוליים בעניין מורים שכּוּלים

תמר קריגר ערמוני | מורה בתיכון הימלפרב

פסח תש"ע

מבקשת להזכיר את אלו שקוברים וקוברים וקוברים ואין להם עמותה או איגוד, כנסים וימים של ביחד.

רק רשימת תלמידים הולכת ומתארכת, זולגת מתוך תמונת המחזור אל לוחות הזיכרון.

להיות מורה שכולה בבית ספר שכולו בנים -

לזכור איך הפטיר אֵי מי,  אֵי שם בתום מסיבת הסיום של השמיניסטים: "אז ניפגש בהר הרצל" ולממש את ההכרזה הצינית הזו X פעמים יותר מדי.

להיכנס בראשון לספטמבר לכיתה ולהיזכר שכאן ישב ערן וכאן ישב איתן... רוחם מרחפת בחלל החדר, אך הפנים שמולי הן פנים אחרות, חדשות.

ובראש ההרהור הבלתי נמנע והבלתי נסבל בה בעת: "מי יחיה ומי ימות מי בקיצו ומי לא בקיצו..." כל פעם מחדש.

להיכנס לבית המדרש שהוא אולם ההתכנסויות הבית ספרי, לעמוד בין שני עמודי האבן - כל אחד מהם מרוצף בלוחיות נחושת עם השמות שמות שמות... ולדעת שאך לפני שנתיים, שנה, עשר- היו חלק מן השמות כתובים בעט, ביומן שלי.

והחיבורים שאני שומרת.

והפנים המחייכות אלי מתמונות המחזור במסדרון כל יום... בכל יום.

וברדיו מודיעים שחייל נהרג ותיכף הדריכות האיומה הזו: מירושלים ? ואולי משלנו ?

ולפעמים כן. משלנו.

ותלמידים שמתו בשדה הקטל הכבישי ? ומי שהוכרעו בידי הגוף הבוגד ?

תמיד בסיום י"ב אני נפרדת מן התלמידים שלי: "שלום, התלמידים הולכים ורק המורים נשארים".

רק המורים.

ואין לי  שורת סיום מתאימה.

ארגז הכלים

הזמנה למפגש לימוד ושיח לקראת ימי הזיכרון

חדר מורים

יעל שפיגלמן ואיתמר שחר מדברים חינוך

עבודת המורה היא מפגש בין נפשות. במהלך שנותינו בבית הספר אנחנו פוגשים מאות ואלפי תלמידים שנוגעים לנו בלב – וממשיכים הלאה בחייהם. ומה קורה כשחייהם של תלמידים או בוגרים נגדעים?

מורה ששווה להכיר

זיכרון חוזר
לאה (לוסי) די ז"ל
1975-2023

נרצחה בפיגוע בבקעה לצד שתי בנותיה מאיה ורינה. בת 48 במותה.

מורה לאנגלית בישיבת בני עקיבא אורות יהודה. עלתה לארץ עם משפחתה מאנגליה. בבוקר יום שישי ט"ז בניסן נסעה לוסי ברכבה עם שתי בנותיה. כשהגיע הרכב לצומת חמרה פתח לעברן מחבל בירי והרג במקום את שתי הבנות. שלושה ימים לאחר הפיגוע מתה מפצעיה לוסי בבית החולים. במותה, העניקה חיים ואיבריה הושתלו בחמישה חולים.

ליאו, בעלה של לוסי, ספד לה ואמר:

"אם לוסי היתה יכולה לדבר חשבתי שזה מה שהיא היתה אומרת לכולנו:

תסלחו, כשאנו שומרים טינה זה פוגע רק בנו בסופו של דבר.

תתנצלו, גם אם זו לא אשמתכם, אולי זה היה נראה באשמתכם כלפי הצד השני, ואם להתנצל זה כל מה שצריך אז למה לא בעצם? 

אל תכעסו ליותר מדי זמן, ללוסי היה כלל ״חמש על חמש״. אם עוד 5 שנים זה לא ישנה לכם, אז לא מגיע לזה התייחסות של יותר מ- 5 דקות. 

היו מלאי התלהבות מהמקצוע שלכם, אם אתם לא מתלהבים - זה סימן שצריך להחליף מקצוע. ההלכה הראשונה בשולחן ערוך אומרת לקום בבוקר כארי מהמיטה. המשמעות פשוטה - דעו למצוא את הדבר שיקים אתכם בשמחה והתלהבות בבוקר. אתם לא צריכים להיות הכי טובים במה שאתם עושים אבל חייבים להתאמץ ולהשקיע, לדעת שנתתי את כל כולי. 

תהיו סקרנים ותחקרו, תגדלו ותזדקנו אם יתאפשר לכם, אבל אל תתבגרו, תמיד תמשיכו להתפעל מהעולם.

תאהבו את כל ילדיכם שווה בשווה, למדנו את זה מלאה אימנו, ככל שאתה נותן יותר יש לך יותר."

הכיתה שלי

איך נציין את ימי הזיכרון הלאומיים בכיתות ובבית הספר?

את ימי הזיכרון אנו מציינות בבית הספר בטקסים, בשיעורי החינוך בכיתות, ובהתייחסויות ממוקדות בשיעורים דיספלינריים שונים. 

הם יכולים להיות פלטפורמה לתהליכי למידה וחקר משמעותיים, שיעמיקו את השייכות לכיתה, לבית הספר ולעם.

ארגז הכלים

מערכי שיעור ליום הזיכרון לחללי מערכות ישראל

מערכי שיעור ליום הזיכרון לשואה ולגבורה

תרצו להרחיב עוד על הנושא החודשי?

מגוון של קישורים בנושאים שונים שנגענו בהם, ותוכלו להרחיב ולשוטט בהם…

זכות להיות מורה

נוכחות והיעדרות ביום הזיכרון

נוכחות והיעדרות ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל:

עובד/ת הוראה ששיכלו קרוב מדרגה ראשונה  (בן או בת זוג, אב, אם, בן בת אח או אחות) במערכות ישראל זכאי להיעדר מבית הספר ביום הזיכרון. היעדרות זו תדווח כ"היעדרות מוצדקת בשכר".

עובד/ת הוראה ששיכלו קרוב מדרגה ראשונה  (בן או בת זוג, אב, אם, בן בת אח או אחות) בפיגוע חבלני זכאי להיעדר מבית הספר ביום הזיכרון. יום זה ייחשב לו כיום עבודה.

מחנכי ומחנכות כיתות (הסתדרות המורים) שיום הזיכרון יוצא ביום החופשי שלהם - מחוייבים להגיע לטקס ולשעות החינוך. שעות אלו ידווחו במערכת כשעות מילוי מקום.