יאללה לערבב!

דצמבר 2022

ניווט במגזין

דבר העורכת

בשנה שעברה התמודדתי עם משבר רפואי. פתאום, ברגע אחד, כאלו נלקחו ממני הכוחות. כל משימה, אפילו הפשוטה ביותר, הפכה להיות אתגר עצום. נאלצתי לעצור את הכל, ולהתרכז בהחלמה. אך היתה משימה אחת שלא הייתי מסוגלת לשחרר. שלוש שעות של הוראת תנ"ך בכיתה י'. לא היו שום להטוטים פדגוגיים. לא היו מתודות מפוצצות. היתה שירה, שבאה לפגוש תלמידים ותלמידות. וכך, בפעם הראשונה בחיי, הרגשתי שאני נכנסת לעבודת החינוך מאה אחוז אני. (זה המקום להוקיר ולהודות לצוות רנה קאסן, ובמיוחד למיכל גרשון, שהכילו ותמכו!).

לעיתים נדמה שעל הוראה בינתחומית מדברים בכל מקום. הרבה מבתי הספר יוצרים מודלים, ומתכננים תוכניות. אז למה בחרנו להקדיש לנושא גיליון? ולמה כדאי למורה לצאת מאיזורי הנוחות והביטחון? למה להתאמץ ולשנות סדרי עולם? הוראה רב/בין תחומית במהותה מפגשים. מפגש של מורות ותלמידים. מפגש של ידע מעמיק עם נקודת מבט מרעננת. של עמדה חינוכית אחת עם אחרת. מפגש של ידע עם מציאות רלוונטית. מפגש של רעיונות גדולים ופרשנות.  

לנו, הצוותים החינוכיים, יש משמעות גדולה בתהליך התיווך. מי שאנחנו, אנשים ונשים, שמגיעים כל בוקר לפגוש ולהיפגש. לטפח סקרנות, ולגלות ועלמות חדשים. במגזין הזה תמצאו תשובות של כותבים וכותבות ירושלמיים לשאלת ה"למה"? לכל אחד ואחת נקודת מבט שונה על העשייה החינוכית. גם הפעם שיתפנו פרקטיקות וכלים – לצוות, למורה, ולשימוש בכיתה. כדי שנצליח כולנו ללכוד ברגע אחד של שיעור, מובנים כל כך רבים ושונים. 

שיהיה חורף בריא! 

תמונת פנים של שירה כהן

שירה כהן

רכזת תוכן, ביתא מחנכים

מאמר דעה

בבואך ובצאתך - אדם

כשגלגל הרכב שלכם מתפנצ'ר לאן תלכו לתקן – בפנצ'ריה או במוסך הסדר של הרכב?

אם יצוץ כאב חד באצבע, עם מי תתייעצו – עם רופא משפחה או עם מומחה למפרקי בהונות?

כאנשי ונשות חינוך אנחנו מְתֻבְנָתִים לחשוב על עצמנו כעל ״מורה״, ״רכזת פדגוגית״ או ״מחנכת כיתה״. אלו הגדרות תפקיד מצויינות, המעוגנות במבנה הארגוני של כל בית ספר, ויוצרות מסגרת עבודה נוחה ואף חיונית. אבל איפה עוד בחיים שלנו אנו נאלצות לכווץ את כל הקיום שלנו לכותרת אחת ויחידה?

 

שער בית הספר הוא מעין שער קסמים ההופך את הבאים בשעריו מאנשים ונשים ל״תלמידים״ ול״מורות״, ושומט מאיתנו תחומי חיים שלמים. עם המעבר בו כמו נמחקים מאיתנו תפקודים מגוונים. יכולותינו הגבוהות מתרדדות ברגע אחד, נכבים כישורים, ואנו נשארות עם תפקיד אחד מוגדר איתו אנו נכנסות לכיתה. מורות ותלמידים כאחד. 

המורכבויות נעלמות, רעשי הרקע מתעממים, תשוקות כבות, ואיזו ממלכתיות משתלטת על הנעשה. בדרך לכיתה אנו חוות מעין היפרדות בין העולם הרגשי, לעולם הקוגניטיבי ולעולם המטא קוגניטיבי. על ההיפרדות הזו יעקב הכט נוהג לומר: ״המורה לאנגלית לא יודעת חשבון, המורה לחשבון לא יודעת אנגלית ורק מהתלמידים מצפים לדעת הכל"… 

הסיבות להיפרדות זו רבות וּמוּבָנוֹת (העומס, מטרות הלימוד, המבנים הפיזיים, חומרי הלימוד, הערכות, הכיתות הגדולות, הצורך הארגוני, יצירת שגרה, בלתמ״ים, מסורות ועוד ועוד). אבל מה יקרה אם במקום להיות ה״מורה״, נכניס לכיתה את האדם השלם, המעניין והמעוניין, שאנו גם מחוץ לכותלי בית הספר? 

 

תתארו לכן עולם תחומי

הרבה פעמים, במסגרת עבודתי, אני מנחה מליאות בבתי ספר. דמיינו לעצמכן, כמה מוזר יהיה אם אתחיל את המליאה עם הקרנת המצגת ומיד אצלול להרצאה בנושא כזה או אחר. ההרצאה תזרום נהדר. אוביל את המליאה כאילו לא הייתי התלמידה הגרועה שהייתי, כאילו לא התמודדתי עם קשיים, ניצחתי אתגרים, נכשלתי, וצברתי ידע מגוון. ארצה כאילו אני דף חלק, שרק נושאי ההרצאה כתובים בו. 

ברור מה תהיה התוצאה נכון? מעבר לשעמום שעלול להיווצר, הנוכחות תפסדנה את האמפתיה שיש לי מתוך היכרות עם מצבן, יימנעו מהן הסתירות בין מה שאגיד לבין מה שהחיים לימדו אותן, תילקח מהן ההזדמנות לחשיבה על המורכבות בין מה שנכון לאיך שצריך ולמה שאפשר, והכי חשוב- תימנע מהן ההזדמנות לנווט ולסנכרן בין הידע הרב שלהן, לבין ידע או הסתכלות חדשה.

 

אפשר גם וגם

אולי נשתחרר סוף סוף מעמדת המורה "הכל יודע" ונהיה בקיאות בתחומים מסויימים, עם ידע חלקי או מועט בתחומים אחרים, ולעיתים נעדרות כל ידע והבנה. ואז, אז תתרחש למידת עומק. הנוכחים בכיתה יפגשו אדם שלם יותר ומורכב יותר, ויהנו מהזדמנויות אינסופיות ללמידה. 

המורה תשתמש ביכולותיה כדי לכוון את התלמיד למציאת הפתרונות במחוזות בהם אינה אוחזת בצורה מלאה, והתלמיד יוכל להשתמש במיומנויות וביכולות שלו, ולהיות מונע מסקרנות ועניין לעבר למידה היקפית, עמוקה ואינטגרטיבית. אם נביא את סך כל המיומנויות, הידע, היכולות והרצונות שלנו איתנו לתוך הכיתה, ונצמצם את הפער בין ״המורה״ וה״אדם״, נעשה שירות הרבה יותר טוב לתלמידים שלנו ויש סיכוי שנגלה ונלמד הרבה דברים חדשים בעצמנו ועל עצמנו. 

שחרור מעמדת ה״מורה הכל יודע״ ומעבר לעמדת מאמן למידה או מנחה, יקלו עלינו את מלאכת ההוראה ויעזרו לתלמידים שלנו להנות מרב המימדיות והמורכבות שיש לנו להציע. למידה במודל זה היא קודם כל ובעיקר מטא-קוגנטיבית – למידה בה הלומדים לומדים דברים על עצמם, על דרכי החשיבה שלהם ועל הדרכים בהן הם לומדים. שנית, היא מונעת מֵעִנְיָן ומסקרנות, שהם מנוע חזק ללמידת עומק. שלישית, היא אַפְּלִיקָטִיבִית. כשלומדים מאדם רב תחומי, המאפשר למידה רב תחומית, יכולת היישום של הדברים מכפילה את עצמה. תלמידים ומורים שלומדים בדרך זו מקבלים הזדמנות ללמידת עומק. 

 

כאן בונים – מודל אורגני של ידע

על פי התאוריה הקונסטרוקטיביסטית, הלמידה נעשית בדרך של הבניית ידע והאחריות על הידע הזה היא של הלומד. משמעות המילה "קונסטרוקט" (construct) היא בנייה. יכולותיו של התלמיד בלמידה מתפתחות במקביל להתפתחות הקוגניציה וכל אחד מהשלבים מתבסס על השלב הקודם תוך כדי אינטראקציה עם סביבתו בתהליך פעיל. על פי גישה זו, תהליך הלמידה כולל שלושה חלקים עיקריים: קוגניטיבי, בו נוצרת הבנייה דרך מציאת ויצירת קשרים בין ידע קודם וידע חדש, יישום הידע וסיכום הידע החדש. רגשי, בו ההבנייה מושתתת על מוטיבציה וביטחון עצמי, פיתוח מערכת יעילה של גישות וערכים, והפקת הנאה מתהליך הלמידה. ומטא-קוגניטיבי, הנבנה באמצעות תכנון תהליך הלמידה, ברירת אסטרטגיות ומיומנויות למידה, ניהול זמן, ורפלקציה.

לפי תיאוריה זו, הוראה אינטגרטיבית היא דרך נפלאה ללמידה עמוקה ומשמעותית והיא מאפשרת לנו להיות אנחנו – לשלב בין הרכיב הרגשי, לרכיב הקוגנטיבי והמטא קוגניטיבי. להיות אנחנו במובן הכי רחב ועמוק של המילה – לדעת מצויין חלק מן הדברים, למצוא מידע או מומחים בדברים אחרים, להתעניין ולשאוף להרחיב את הידע, לדעת לדחוף אחרים להרחיב את הידע שלהם, ויותר מהכל – לחבר בין הדברים ולהציג מודל אורגני, טבעי ולא מלאכותי ללמידה, לרכישת ידע ולשימוש רב תחומי בו.

גילי צליק

גילי צליק

מלווה בביתא מחנכים | מנחה בברנקו וייס | מרצה באוניברסיטה העברית

ארגז הכלים

מגדלור ללמידה רב/בין תחומית

"כשאני משתמש במילה", אמר המפטי דמפטי בנימה של בוז ניכר, "מובנה הוא בדיוק המובן שבו אני בוחר בשבילה - לא פחות ולא יותר". "השאלה היא", אמרה אליס, "אם אתה יכול לכפות על מילים מובנים כל כך רבים ושונים".

מבעד למראה ומה אליס מצאה שם, לואיס קרול

מרחיבות את היריעה

אמ;לק

אינפוגרפיקה

"עירוב תחומין"

ד"ר נגה בינג | מנהלת מרכז מלטון לחינוך יהודי | האוניברסיטה העברית

"אַרְבָּעָה שׂוֹחֲחוּ עַל הָאֹרֶן. אֶחָד הִגְדִּיר אוֹתוֹ לְפִי הַסּוּג, הַמִּין וְהַזָּן. אֶחָד עָמַד עַל מִגְרְעוֹתָיו בְּתַעֲשִׂיַּת הַקְּרָשִׁים. אֶחָד צִטֵּט שִׁירִים עַל אֳרָנִים בְּכָל מִינֵי שָׂפוֹת. אֶחָד הִכָּה שֹׁרֶשׁ, הוֹשִׁיט עֲנָפִים וְרִשְׁרֵשׁ" (שיחה, דן פגיס). ובקריאה פרשנית שלי את השיר: ארבעה תלמידים שונים לומדים על האורן כאשר כל אחד מביא את תחום הידע שלו. 

האם זו למידה בינתחומית? 

ההוראה הבינתחומית הולכת ותופסת מקום בחלק מבתי הספר, ובעיקר בחטיבות הביניים. במרכז תפיסת ההוראה הבינתחומית עומדת ההנחה כי יש ללמוד תחומי ענין לא מזוית של דיסציפלינה אחת אלא בשילוב הדיסציפלינות השונות. בעיני רבים יש להוראה הבינתחומית יתרון פדגוגי גדול, והיא דרך להגיע להוראה משמעותית יותר, כפי שאנחנו רוצים ומחפשים. זוהי דרך הוראה המגדילה את העניין של התלמידים בחומר הנלמד, הופכת את החומר רלוונטי עבורם, ומחוברת טוב יותר לחדשנות הפדגוגית של המאה ה-21, שבמרכזה ריבוי תחומי ענין, שפע מידע, וחשיבה רב-מימדית. עם זאת עבור מורים רבים היא דורשת שינוי גדול, ומעמידה בפניהם אתגרים בהוראת המקצוע. 

רגע לפני שנתייחס לאלו, יש לעצור ולשאול מהי למידה בינתחומית והאם יש ליבה משותפת לכל מה שמכונה "בינתחומי"? התשובה נחלקת לשניים, הלא הם שני חלקי המילה. ליבה משותפת אחת היא המושג "תחום", והשנייה מגולמת בתחילית "בין".

 

על ה'תחומיות'

עולם הידע שבתוכו אנו פועלים מאורגן לפי תחומים. ישנם מספר תחומי-על וביניהם: מדעים מדויקים, מדעי החברה ומדעי הרוח. כל תחום-על נחלק לתחומי דעת, כגון: ספרות, היסטוריה, פיזיקה וביולוגיה. התחומיות מוכרת לנו היטב, מפני שעליה נבנו עולם ההשכלה הגבוהה ובתי הספר. עם השנים התחומיות הולכת ומסתעפת. אם לפי דעה רווחת, ביוון העתיקה היו שישה תחומי ידע מרכזיים - ספרות, מדע, מתמטיקה, פוליטיקה, אמנות ומוסיקה, הרי שכיום, לפי שיטות מנייה שונות, יש מעל לאלף דיסציפלינות ותת-דיסציפלינות, ועוד היד נטויה.

מישל פוקו שם לב שלמושג discipline יש שתי משמעויות: האחת "תחום דעת", והשניה "משמעת" (כך, למשל, כשמדברים על משמוע והענשה של תלמידים). הוא טען שאין זה מקרה: "הדיסציפלינות מאפיינות, ממיינות, מתמחות. הן מארגנות לאורך סקאלה, סביב נורמה, הן יוצרות היררכיות בין פרטים זה ביחס לזה, ואם צריך, הן גם פוסלות ומבטלות".

 

בין לבין. על נקודות מפגש 

הפער בין צרות האופקים של הדיסציפלינות לבין המציאות של אתגרים חברתיים מורכבים, הוא שהוביל לצורך בבינתחומיות. כך לדוגמה, ניסיון למגר גזענות בחברה מסוימת חייב לקחת בחשבון תהליכים היסטוריים, מאפיינים גיאוגרפיים, הסברים פסיכולוגיים ותופעות סוציולוגיות, ולכן הוא בינתחומי במהותו. על מנת להתמודד עם גזענות, פערים חברתיים או משבר האקלים חייבים לשלב ידע, משאבים, ניסיון, ותובנות החורגים מעבר לתחומים. הבינתחומיות פורחת במקום בו נותנים מקום לדיאלוג ולשיתוף פעולה.[1]

תלמידים רבים צורכים היום מידע באופן אקלקטי. בין אם ב"זפזופ" ברשתות החברתיות או בצריכה מהירה של ידע דיגיטלי. מחד, הם יוצרים מאגרי ידע רחבים ובינתחומיים אשר מעניקים ידע רב ומגוון. מאידך, דווקא בכל עומס הידע הידע נדרשים התלמידים לכלים חשיבה ולמידה אשר יקשרו את פיסות הידע זה לזה, באופן בו יוכלו להעמיק ולהקיש מנושא לנושא. הלמידה הבינתחומית במידה רבה יכולה לסייע לחיבור תחומי הדעת השונים, כאמור אך ורק כאשר זו נעשית באופן מושכל ומקצועי.

 

הוראה בינתחומית - אתגרים ומענים

חשש מרכזי של מורים בהוראה בינתחומית הוא חשש השטחיות. חשש זה מניח כי הוראה שכזו תפשט מדיי את הידע ותבוא על חשבון העמקה תחומית, שכן כמות שעות ההוראה בכיתה היא מוגבלת. אחת הדרכים להתמודד עם בעיה זו היא לוודא שהתלמידים עדיין זוכים לתשתית התחומית הנדרשת לשם למידה ב"קומה השניה" הבינתחומית. במידה מסוימת, לא בכל כיתה ובכל בית ספר כדאי להתחיל עם הוראה בינתחומית, ויש להתאימה לתלמידים.

שנית, ישנם אתגרים מערכתיים ניכרים בשילוב למידה כזו בבית הספר שבו המודל השכיח הוא "מורה אחד/ת-כיתה אחת". הוראה בינתחומית כדאי שתִּלָּמֵד בצוותי עבודה ובהוראה משותפת, כך שכל מורה מביאה את "כוחות העל" שלה לכיתה, והאינטגרציה בין המורים נעשית באופן שקול ואחראי. 

אתגר נוסף הוא סוגיית הכשרת המורים. איך ומתי ירכשו המורים את ההכשרה לעסוק במפגש בין מספר תחומים כאשר חלקם התמקצע רק בתחום ידע אחד? מורים רבים מתמודדים עם השאלה כיצד יוצאים מן הדיסציפלינה המקצועית, שחלקם כבר יודעים ללמד אותה היטב ומנוסים בה מאוד, אל מקצוע חדש, שיש לו נגיעות גם לתחומים שהם אינם בגדר ההתמקצעות שלהם. מעבר לידע תכני חדש, ההוראה הבינתחומית דורשת מהמורה גם ידע פדגוגי חדש של טיפוח מיומנויות התלמידים לעריכת קשרים וראייה והוליסטית.

נושא ההערכה והמדידה של הוראה שכזו מצריך עיון ודיון נפרד: על מה נעריך את התלמידים? יתכן שעל למידה בינתחומית להימדד בכלים שונים לחלוטין מאלו הקיימים במערכת. מיומנויות כמו חשיבה אוטונומית, שיתוף פעולה, יצירתיות, יכולת אינטגרציה וכדומה. כלי הערכה כאלו עוד לא שולבו בצורה משמעותית במערכת החינוך. הלמידה הבינתחומית עלולה להיות מאתגרת עבור תלמידים שמראים פחות מוטיבציה פנימית וסקרנות. במקרים כאלו יש להקדיש מחשבה נוספת כדי לסייע לתלמידים לגלות את ההנעה הפנימית שלהם. 

כדי להפיק את המיטב מלמידה בינתחומית, יש לתת את הדעת על כל האתגרים האלו. יש ערך עצום לפתוח כיווני מחשבה ושיתופי פעולה בין מורים בהכנת השיעורים ובתוכנית הלימודים. אלו יוכלו להוות מודלים שונים לתלמידים על הכח המחבר של תחומי דעת שונים.

 

השנה נפתח מסלול מצטיינים בהוראה בין תחומית במדעי הרוח והחברה, בשילוב הכשרה מעשית בחינוך הירושלמי, של האוניברסיטה העברית. התוכנית משלבת חשיפה למחקר אקדמי עדכני בהוראה בינתחומית, לצד פיתוח תוכנית ייעודית סדורה להוראה. לפרטים נוספים והרשמה.

___

[1] מתוך מחקר של אוניברסיטת חיפה IDEAS, חוברת מלווה השתלמות בית ספרית, מהדורה ניסיונית 2021

מנהלים מציאות משתנה

האני סנדוקה | בית הספר המדעי הטכנולוגי

בעידן של המאה ה-21 (עידן המיומנויות, הטכנולוגיה, היצירתיות וזמינות הידע) מערכת החינוך מתמודדת עם אתגרים שונים. אתגרים אלו מחייבים את המערכת לפעול בצורה יצירתית תוך שימוש בפדגוגיה ומיומנויות חדשניות על מנת לאזן בין המצוי לרצוי. ישנה הסכמה בקרב קובעי המדיניות שאיכות המורים היא גורם חשוב ומשפיע על איכות מערכת החינוך. לכן, באחריות המערכת לספק למורים ולתלמידים את הכלים, המיומנויות והאסטרטגיות שיעזרו גם למורה וגם ללומד בו בזמן.

כמו כן, על המערכת להכשיר את המורים הכשרה מתאימה הן מבחינה אקדמית והן מבחינה חברתית במה שמתאים לזהותנו הירושלמית. מטרתו של בית הספר היא ליצור בוגרים יצירתיים שאינם רק רוכשים ידע אלא גם מפיקים אותו. הדבר שגורם להם להיות בוגרים עצמאיים שיכולים להתמודד ולהסתגל עם העולם הדינמי הזה ואף להיות חלק ממנו בכל תחומי החיים.

מעקרונות אלו נובע החזון בית ספרי של בית הספר המדעי הטכנולוגי למצוינות, מאז הקמתו של בית הספר היו מאמצים רבים כדי להחדיר את המיומנויות של המאה ה- 21, הבאות לידי ביטוי בקידום היוזמות, היצירתיות, והשותפות החינוכית. את המיומנויות של הצוות והסגל האקדמי מעניקות ללומדים כישורי כתיבה אקדמית, חקר מדעי, טיפול בבעיות,  אוריינות בשפה, אסטרטגיות חשיבה, חשיבה ביקורתית ולמידה מבוססת פרויקטים כחלק מרכזי במעגלי ההוראה, הלמיד וההערכה בכלל תחומי הדעת.

את המיומנויות האלה ניתן לראות ביישום הידע הנלמד בתחומים שונים. למשל, ישנה תלמידים שעומדים במשימות כתיבה שמכילות דילמה מהמציאות החברתית, ועליהם למצוא פתרונות לדילמה ולנתיח אותה ואז להציגה כתוצר מחקרי. ישנה תלמידים שמפענחים אירוע היסטורי במבט ביקורתי, יש תלמידים שמנצלים את הידע הטכנולוגי שרוכשים ביצירת סרטונים אינפורמטיביים המעוררים מודעות אודות נושא מסוים ומפיקים אותם, הסרטונים המיוצרים מכילים נושאים סביבתיים, חברתיים ואף תרבותיים.

למידה בין תחומית נחשבת לאחת משיטות ההוראה החדשניות המודרניות שמאפשרת ללומד לקשר בין מספר תחומי ידע ולהשתמש בהם בצורה שמדמה את המציאות בבניית ידע חדש. היישום הזה של ידע בא לידי ביטוי עם תלמיד שמציג נושא היסטורי כלשהו בשפה האנגלית תוך שיתוף פעולה בין מורי שני המקצועות (האנגלית וההיסטוריה), או למשל להציג תוכן מדעי באמצעות שיר או אפילו שימוש מושכל בפיתוח תוכנה מתקדמת להטמעת בינה מלאכותית למערכות אלקטרוניות כמומחים וכדומה.

לדעתי, בתור מנהל למוסד אקדמי שהוכיח את הצלחותיו בשטח, בתי הספר שלנו יכולים לחולל שינוי באמצעות האוטונומיה החינוכית שאנו מספקים למורים ולצוות החינוכי. עידוד וטיפוח מצדנו כמנהלים יגרום למורים לצאת מאזורי הנוחות אל אזורי היצירתיות והחדשנות. צריך להאמין בשותפות החינוכית בין המורה לתלמיד ולהניע אותם כאחד.

 

هاني صندوقة | المدرسة العلمية التكنولوجية

تواجه منظومة التعليم في ظل القرن الحادي والعشرين مجموعة كبيرة من التحديات والمتغيرات السريعة التي تتطلب من القائمين عليها التفكير بحلول جديدة وإبداعية لإحداث تغيير جذري ونوعي في أساليبها وأدواتها التقليدية للتأقلم مع الواقع الجديد وإكساب المتعلمين مجموعة كبيرة من المهارات الحديثة واستراتيجيات التعليم، التعلم والتقييم الابتكارية المبنية على أسس علمية متوافقة مع حاجات المتعلم وواقعه إضافة لتعزيز القيم الاجتماعية والإنسانية المستنبطة من هويتنا المقدسية بحيث تتيح المدرسة لروادها الدمج ما بين المعارف والمهارات المختلفة وتوجيههم لإبراز إبداعهم كمنتجين للمعرفة وليس كملقنين لها وإعداد خريجين مستقبليين يتمتعون بالقدرة الذاتية على التأقلم مع هذا الواقع المتغير والتأثير عليه بشكل إيجابي على الصعيد الاجتماعي، العلمي، القيمي والاقتصادي.

من هذا المنطلق تسعى المدرسة العلمية التكنولوجية للتميز منذ انطلاقها إلى إدخال الحداثة في أساليبها ورؤيتها التعليمية كمدرسة متخصصة في مجالات العلوم والتكنولوجيا المتقدمة وذلك عبر إتاحة ودعم مجال المبادرة، الابتكار، الشراكة التعليمية والتميز من قبل أعضاء الطاقم التعليمي لإنشاء مبادرات تعليمية تتيح للطلبة اكتساب مهارات البحث العلمي، الكتابة الأكاديمية، حل المشكلات، إنشاء المشاريع وعرضها، حرية الاختيار، الابتكار وريادة الأعمال كجزء أساسي من نظام التعليم الرسمي بحيث تكسب الطلبة المهارات المطلوبة وتكرسها بشتى المجالات المعرفية ككتابة المهام التطبيقية من الواقع المجتمعي كمعضلات للبحث والتفكر بها لإيجاد الحلول القانونية والمجتمعية وعرضها كمنتوج بحثي، أو التطرق لأحداث تاريخية وتحليلها بنظرة ناقدة، أو عبر تطويع التكنولوجيا الرقمية بإنتاج أفلام توعوية ومعرفية ونشرها كمنتجين للمعرفة، انطلاقا لإنشاء المشاريع والحلول الابتكارية التخصصية والتي تكرس مجالات العلوم والتكنولوجيا وتقاطعها لإعطاء حلول إبداعية وملموسة على ارض الواقع لمعضلات إنسانية كإنشاء الطلبة لتطبيقات هاتفية متخصصة لتقليص هدر الطعام مثلا أو إنشاء أنظمة طاقة لعلاج مشكلة الاحتباس الحراري والانتقال إلى مجال الطاقة المستدامة والتي يمكن تطويرها مستقبلا كمبادرات اقتصادية في مجال ريادة الأعمال والابتكار.

كما ويعتبر التعلم متعدد التخصصات واحدا من أساليب التدريس الابتكارية الحديثة التي تتيح للمتعلم الربط بين عدة مجالات معرفية واستخدامها بشكل واقعي في بناء معرفة جديدة فما الذي يمنع مثلا أن يقوم الطالب بعرض مادة تاريخية باللغة الإنجليزية بالتعاون ما بين معلم مادة التاريخ ومعلمة مادة اللغة الإنجليزية أو التعبير عن مادة علمية بأغنية بكلمات راقية أو استخدام الطلبة لمهارات برمجية في إكساب الذكاء الاصطناعي لأنظمة إلكترونية والأمثلة على ذلك كثيرة.

باعتقادي كمدير لمؤسسة تعليمية ومن واقع خبرتي الضئيلة نسبيا في إنشاء مدرسة أثبتت نجاحاتها على أرض الواقع أن مدارسنا قادرة على إحداث التغيير المطلوب عبر إطلاق العنان لمعلمينا للابتكار والتجربة وتعزيز الخروج من منطقة الأمان إلى مجال الإبداع وتعزيز الشراكات بين الطواقم التعليمية باكتساب الخبرات من تجاربهم الواقعية ولا ضير من الفشل أحيانا والنجاح أحيانا طالما آمنا بأنفسنا أولا كصناع للتغير وبأبنائنا ثانيا كجيل قادر ومتمكن لإحداث نهضة مجتمعية. فبالعلم والتعلم تنهض الأمم وترتقي.

נצלו את המח"ר

יוסף ישעיה | רכז פדגוגי, ביתא מחנכים

המחצית הראשונה של כניסת הרפורמה לכיתות עוד לא הסתיימה, וכבר נשתברו קולמוסים (וקבוצות ווטסאפ) על עתידה ושינוייה. לא אנסה לפרש את כתבי יודעי הח"ן אלא  אנסה לבחון כמה נקודות שאפשר לחשוב עליהן כבר עכשיו.

הרפורמה מחייבת תהליכים. מצד אחד זוהי אימתם של תלמידים מהירי קשב וקצרי מחשבה. מאידך, היא בעצם מחייבת אותנו ואותם להתחייב לתהליכים. תלמידים התרגלו ש"אין מה לעשות, צריך ללמוד למבחן". עכשיו הם יתרגלו - אין מה לעשות, צריך ללמוד לעשות תהליך חשיבה. אנחנו כמורים נהיה חייבים ללמד אותם תהליכי חקר, לא כבונוס, אתגר או תכנית ייחודית. לבגרות.

∴ הרפורמה מחייבת גיוון. תמיד קינאתם במורה המשקיענית שכל שיעור תנ"ך אצלה התלמידים ממחיזים את נבואות ישעיה? לא הבנתם מאיפה הקריצו את התלמידים האלה שכותבים עיתון מגרמניה של שנות -30? עכשיו זה אתן והתלמידים שלכן. הרפורמה כופה עלינו (במידה מסוימת) לבחור דרכים שונות להוראה. לא עוד תלמידים שמתלוננים שהם פילים ודולפינים שמחייבים אותם לטפס על עץ. עכשיו חייבים לדעת לכתוב טיעון, ולכתוב עיתון. ופודקאסט. 

∴ הרפורמה מאפשרת (ואולי אף מחייבת) התאמה. כולנו שמענו את המורות (ואולי גם היינו מאלו) שאומרות - 'זה נחמד, אבל מי שכתב את זה לא חשב על התלמידים שלי!' עכשיו יש לנו את הזדמנות לבחור. אנחנו מכירות ומכירים את התלמידים. אנחנו יודעים מה מתאים להן ומתי. הרפורמה מאפשרת לבחור לכיתה את סוגי  המטלות המתאימות לאופי הלימוד בכיתה. 

הרפורמה מאפשרת קהילה. כל אחת מהנקודות הללו דורשת המון עבודה. צריך ללמוד מה רוצים מאיתנו, איך עושים את כל זה ואיפה אפשר להתגמש ולדייק. מתוך החובה הזאת והרצון להתקדם נפתח צוהר ללמידה שיתופית עם מורות אחרות בירושלים. איזון נקודת המוצא מכניס את כולנו למקום של למידה שווה. אולי עוד נלמד משהו אחד מהשנייה

הצטרפו אלינו לקהילת המורות והמורים של המח"ר

ארגז הכלים

איך ליצור הקשרים בין תוכניות הלימוד במקצועות שונים?

אילו תחומים כדאי לשלב?

איך נבנה תוכנית רב/בין תחומית?

חדר מורות

איך כדאי להתחיל?

ד"ר ערן ברק מדינה | יועץ לפיתוח ושינוי חינוכי ומומחה לתהליכי למידה

השתכנעתן ביתרונות הגדולים של הוראה ולמידה בינתחומית? רוצות לדעת איך אפשר לעשות את זה? מהן המשמעויות לעבודת הצוות? הכתבה הזאת עבורכן!

יש לי חדשות טובות וחדשות רעות. החדשות הטובות הן שאם תעשו את זה נכון זה יהיה כיף, יצירתי, מפתח ומסקרן, גם לכן וגם לתלמידים. התהליך כולו עשוי להוביל את הצוות לחיבור מקצועי ואישי ברמות אחרות. החדשות הרעות הן שזה יהיה מאתגר, ידרוש השקעת זמן גדולה בפיתוח משותף (לא בטוח שאלו חדשות כל כך רעות), יחייב להתמודד ולפתור קונפליקטים עם תוכניות הלימודים הדיסציפלינריות, ולפעמים אפילו להיות מוכנים לשים את הפרויקט לפני תחום הדעת.

כמה נקודות חשובות שצוות המעוניין לפתח יחידת לימוד בין-תחומית צריך לקחת בחשבון:

∴ הקדישו זמן לפיתוח וניהול תהליך משותף. 

למידה בינתחומית דורשת מכולן לקדם את אותו תהליך למידה. לכן, חשוב לפתח אותה יחד ולהפיק לקחים במהלכה. זה תהליך שדורש זמן. תכנון יחידת לימוד של 20-30 שעות, לוקחת כ-5 שעות. 4 שעות פיתוח ותכנון, ושעה לחשיבה וניהול של התהליך.

∴ בחרו אתגר בינתחומי שתהנו ממנו. 

אתגר שמעניין אתכן וחשוב לכן להעבירו בכיתות, יקל את ההתמסרות אליו. למידה בינתחומית מחייבת אותנו  להשתמש בידע, כלים ומיומנויות מתחומי הדעת של כלל הדיסיפלינות. כדאי, בישיבת הפיתוח, לעשות סימולציה קטנה שלכם כאילו הייתם התלמידים, ולנסות להתמודד בעצמכם עם האתגר.

∴ בחרו מודל לארגון ההוראה. 

יש כמה דרכים לארגן את ההוראה בפרויקט בין-תחומי. בארגז של ביתא מוצעים ארבע מודלים, מפורטות המשמעויות של כל מודל, ובעיקר מודגש למי ולאיזה צוות כל מודל מתאים, כך שתוכלו לבחור בקלות מודל לארגון הוראה המתאים לצרכים שלכן.

 

האם יכולה מורה לבדה לבנות ולהעביר יחידת לימוד בין-תחומית? 

כן, ובאופן מפתיע למורה בודדת יהיה אפילו קל יותר לעשות זאת. כפי שיכולתן להבין, הוראה בינתחומית דורשת תיאום פדגוגי ולוגיסטי מורכב. מורה יכולה להחליט שהיא מקיימת תהליכי למידה מבוססת בעיות, פרויקטים או חקר שמשלבים ידע מכמה תחומי דעת בשיעורים שלה ללא שינויי מערכת וללא תיאום פדגוגי מורכב עם עמיתים. זה דורש מהמורה להכיר כמה תחומי דעת או ליצור תהליך שבו התלמידים מגיעים אל הידע המשלים במהלך הפרויקט. במקרה כזה הכרחי לוודא שהם ימצאו מקורות מידע מתאימים. 

במבנה הבית ספרי השכיח כיום נדרש מאמץ גדול לפתח ולהוביל יחידות לימוד בינתחומיות. אולם הפירות של המאמץ עשויים להיות גדולים. אין הרבה פדגוגיות שיכולות לערב את התלמידים ולפתח את מיומנויות החשיבה, הלומד העצמאי והשיתופיות שלהם כמו למידה בינתחומית. זוהי גם למידה הרבה יותר אותנטית, כי העולם עצמו הוא בינתחומי.

מה נשאל היום?

אלינור מלחי | רכזת פדגוגית במרכז פואנטה

דמיינו שאתם תלמידים בכיתה ז'.המורה מתחילה את השיעור ופותחת בשאלה - "מה אלוהים רוצה ממני?" מאיפה מתחילים לענות על השאלה הזאת בכלל, והאם יש לה תשובה נכונה? איפה חוקרים ואת מי שואלים כדי לגלות? זו התפיסה הפדגוגית של תיכון ניסויי דתי שחרית. "ככה מתקיימת הלמידה, יוצאים מתוך שאלה פורייה ורואים לאן מגיעים. זה חתיכת אתגר, להכנס לשיעור ולא לדעת את התשובה לשאלה שהרגע שאלתם את הכיתה". מספרת נעמה שוסטק סינגל, הרכזת הפדגוגית וממקימות בית הספר. "בשחרית, ברור לצוות החינוכי, שתפקידנו להכין את הנערים והנערות לעולם משתנה. בעתיד העולם ידרוש מהם ללמוד ולחקור תחומים לא מוכרים וחדשים, שאין להם תשובה חד משמעית. איך למצוא וללמוד ידע חדש, לבחון את אמינותו, ולהפוך את הידע למעשי. כל אלו המטרות ודרכי ההוראה של המורות והמורים שלנו".

איך זה נראה? השיעורים בשחרית בנויים בצורת בית מדרש אינטגרטיבי, יש בהם רצף שעות, אין צלצולים והכל מעוגן במערכת. בית מדרש רוח משלב תחומי דעת כמו ספרות, היסטוריה, אזרחות ועוד, בית מדרש יהדות כולל מחשבת ישראל, פילוסופיה מודרנית, תנ"ך, תלמוד ועוד. גם בתי המדרש שנראים סטנדרטים, יכולים להפתיע אתכם. "למשל, בבית מדרש אנגלית, אני מלמדת את הנערות והנערים איך עובד המח. אני לא מדענית ולא מומחית בתחום, אבל יש הורים לתלמידים שהם כן. וזה בדיוק המקום שבו הם מעשירים את הלמידה באופן שלא הייתי יכולה להעשיר בעצמי". 

זה מצריך מהצוות שלנו להיות גמיש ויצירתי, זה לא קל בהתחלה. אבל זה מאפשר הזדמנות ללמד מתוך סקרנות ומטיבציה פנימית, ובכך להגמיש את הגבולות שמוכבתבים ע"י גורמי חוץ. זהו מרחב מזמין לחוסר ידיעה, גם אצל המורה. זה מאפשר חופש והמון גמישות מחשבתית ואת היכולת להוות מנטור עבור הנערות והנערים, יותר מדמות מומחית שמחזיקה ידע. ייחודיות זו, היא חלק מהקסם. "בעצם, כך מתקיימות כל הדילמות שלנו בעולם האמיתי, אין כמעט בעיה שאפשר לענות אליה רק מכיוון אחד". הרווח העיקרי של התלמידים הוא למידה מתוך סיטואציות מורכבות ודינמיות, והיכולת להשליך ולקשר בין תחומים שונים.

אז מה אפשר לעשות מחר בבוקר בכיתה? אל תשנו את השיעור, עוד אל תרוצו לחפש מקורות מידע מתחומים שונים עד אמצע הלילה. תפתחו את השיעור שלכם בשאלה ממש טובה, כזאת שמעניין אתכם לחקור. ותראו לאן הלמידה לוקחת אתכם. ותהנו!

הוראה משותפת

אחת מחוויות ההוראה הראשונות שלי, היתה לא שגרתית בכלל.

שנה שלמה לימדתי יחד עם אביטל שוורץ (מחנכת כיתה בבי"ס זיו, מורה לתנ"ך וספרות) באותה הכיתה, את אותו המקצוע. הוראה משותפת, בקו. ההחלטה ללמד יחד היתה שלנו, והיא היתה משותפת. 

הוראה יחד דרשה הרבה. בעיקר אומץ. אומץ לדבוק בה, ולא לוותר על השותפות. אומץ לטעות אחת מול השניה. אומץ לצאת מאיזורי הנוחות ולא להתבייש. אומץ להפוך את הכיתה לממלכה של שתינו במידה שווה, למרות שזהו לא המודל המקובל. 

ההוראה המשותפת עם אביטל היתה ועודנה מהחוויות המעצימות ביותר שהיו לי כמורה במערכת. אנו כבר לא מלמדות יחד, אבל לעיתים אני עוד שומעת את קולה בראשי. אנו כל כך שונות, ומתוך השוני הגענו לדיוק הדדי והפרייה משותפת. אני מאמינה ששתינו הפכנו למורות טובות יותר בעקבותיה, וחברות טובות יותר.    

הוראה בינתחומית פותחת לנו את האפשרות לעבוד יחד. ממש יחד, שתי מורות באותה הכיתה.

אמנם אנו לא תמיד מתורגלות בהוראה משותפת, אבל אם ננצל את ההזדמנות ונעשה את זה נכון, נוכל להשיג רווח רב: להדגים בכיתה מודל של שותפות, לתת תשומת לב אישית למספר רב יותר של תלמידים ותלמידות, להתפתח מקצועית, למשב ולקבל משוב, להתנסות בשיטות הוראה ומתודות מגוונות ועוד ועוד.

נצלו את ההזדמנות להוראה בקו - מניסיון, חלומות משותפים מתגשמים! 

הלב של קדמה

שלומית דרעי | מנהלת חט"ב, תיכון קדמה

בית 'קדמה'- תיכון עיוני בקהילה, הוקם בשנת 1994 בשכונת הקטמונים, על ידי אנשי חינוך ופעילים חברתיים. בבסיס התפיסה הקדמאית עומד ערך השוויון בחינוך, לפיו כלל התלמידים זכאים לחינוך איכותי שיאפשר להם מוביליות חברתית, ויזמן להם בחינת כוחותיהם הלימודיים והחברתיים. 

על בסיס הנחה זו מושתת המבנה הרעיוני, הפדגוגי והמערכתי של בית הספר.  

מודל "המלווים" הוא לב התהליך החינוכי בקדמה. במשך שש שנים, החל מכיתה ז' ועד כיתה י"ב פוגש/ת הלומד/ת שתי דמויות מרכזיות המלוות אותו בתהליך התבגרותו בביה"ס -  מלווי הכיתה. 

בשפה הקדמאית, אנו בחרנו במילה 'מלווה', שכן התפקיד הוא ליווי התלמידים בתהליך הלמידה וההתבגרות, הליכה משותפת עם התלמיד/ה. הגדרת התפקיד כ"מלווה" אינה רק שינוי טרמינולוגי אלא מגדיר את סך תפקידו והוויתו של תהליך הליווי. 

המלווים  הם אנשי מקצוע בעלי יכולת התייחסות לתלמידים ברובד הקוגניטיבי, הרגשי, התרבותי והחברתי מתוך ראיה כוללת. מטרת עבודת הליווי היא לספק נוכחות שרואה את התלמיד השלם, מאמינה בו ועושה את המירב והמיטב על מנת לקרב אותו ליעדיו, בשיחות אישיות ובהובלה כיתתית. 

בפועל, כל כיתה מלווה על ידי שני מלווים במשך שנתיים. המלווה מלמד את כיתתו תחום דעת מסויים,  בנוסף למפגש כיתתי המכונה "שיעור ליווי". הדיאלוג, המתקיים במרחב הכיתתי, מזמין ויוצר אפשרות להקשבה פעילה, שפירושה הבנה, שיש בה מעורבות. מפגש זה הינו חווייתי, סדנאי, אינטראקטיבי סביב נושאים ותכנים מחיי התלמידים בביה"ס ומחוצה לו. 

המלווים עצמם מקבלים הדרכה  אחת לשבועיים בשני אופנים: הראשון, מפגש בהנחייתה של מדריכת המלווים- שהיא חלק מהצוות והייתה מלווה בעצמה. במפגש זה דנים בנושאים הקשורים לדיאלוג עם התלמידים כפרטים וכקבוצה ותכנים הקשורים לדיאלוג בין צמד המלווים עצמם. זהו מרחב בטוח בו מזורקר הקשר בין שני המלווים.  השני, מפגש מליאתי, "ישיבת מלווים" - בו מתכנסים כלל מלווי הכיתות  לדון יחד בנושאים מערכתיים ולהרחיב את ארגז הכלים החינוכי טיפולי שלהם. בשני המפגשים מביאים המלווים את ה"אני מאמין" שלהם, ואת אתגרי הליווי. 

המלווים עובדים בתאום מלא בינם מול כיתתם ומול הורי התלמידים. הם משלימים אחד את השני, ומביאים איתם את אישיותם, עמדותיהם וזהותם הייחודית. 

שוויון מהותי בחינוך, הוא כאמור בבסיס התפיסה הרעיונית  של קדמה. מודל המלווים, מבטא זאת בהצלחה גדולה כבר 28 שנה, מודל שהוא השראה לבתי ספר בארץ ובעולם.

ארגז הכלים

איך לנהל מרחב בינתחומי בלמידה עצמאית?

6 טיפים להוראה משותפת

איך הכי כדאי לארגן הוראה ולמידה בינתחומית?

חדר מורים

יעל שפיגלמן ואיתמר שחר מדברים חינוך

נפגשנו לשיחה עם שי איבלמן-לוין, מורה בתיכון בויאר, ממובילי מודל ה"תמנון" במטרה לברר האם למידה רב תחומית היא טרנד חולף או פריצת דרך מהותית בדרך להוראה טובה יותר?

מורה ששווה להכיר

תמונת פנים
יובל לוי
מחנכת כיתה י', מלמדת אזרחות והיסטוריה, רכזת המח"ר, חברה בצוות המובילים הפדגוגי | אמי"ת טכנולוגי ממלכתי

קצת עלי

בכיתת החלומות שלי - תהייה גמישות ויכולת בחירה אמיתית. יהיה יום אחד בשבוע שנצא ללמוד דרך העיניים בימי למידה שיבנו בשותפות תלמידים מלאה. חלק מהשיעורים בכיתה יהיו רב תחומיים כדי לאמץ את 'שריר' החשיבה הזה.  הכיתה תהפוך להיות המקום הבטוח, בו תלמיד יכול ללמוד בדרך הנכונה לו, להסתקרן, לצחוק וללמוד על עצמו כאדם בעולם. 

הרגע הכי מביך שהיה לי בכיתה בשיעור אזרחות, אני מלמדת את שיטת הבחירות דרך שיר קצר. הרגע המביך ביותר היה ללמד את השיר ולהתחיל לשיר בביטחון מול הכיתה. הילדים הובכו ואני זייפתי ברמות, אבל בסוף שמעתי אותם מזמזמים את שיטת הבחירות בהפסקות. 

העצה שלי למורים חדשים או מתחדשים תשקיעו בטירוף גם אם זה נראה לכם מוגזם, והסביבה אומרת לכם שזה מוגזם. הילדים יודעים להרגיש הכי טוב מי אוהב  אותם ומתמסרים בהתאם.

אם לא הייתי מורה הייתי  פוליטיקאית או עורכת דין.

 

ובמיוחד לגיליון "יאללה לערבב!"

האם בבית הספר שלך יש רצועה במערכת המוקדשת ללמידה בינתחומית?

לפני ארבע שנים, הייתי חלק מצוות פיתוח של תוכנית רב תחומית בבית הספר. חברות הצוות האדירות שהובילו את המהלך יחד איתי היו אילנה מוס (כיום סגנית בית הספר) ואורטל שטרית (רכזת מגמת עיצוב גרפי). התוכנית פותחה לתלמידי כיתה י' מתוך מחשבה שיש סיפור גדול ומורכב שלא ניתן להפרידו למקצועות שונים, לכן יש ללמד את הילדים בדרך שתאפשר להם לעבור מחשבתית ממקצוע למקצוע בקלות ובפתיחות מחשבתית. התוכנית נבנתה סביב שני צירים מרכזיים - תנ"ך והיסטוריה- שעליהם שוזרים בהתאמה תכנים בספרות ובלשון. השנה חולקה לשלוש תקופות ובכל אחת מהן, היה רעיון כללי שמאגד לתוכו את התוכן הנלמד במקצועות השונים. הלמידה הייתה מבוססת תוצרים רב תחומיים, בהם שולבו תכנים ממספר מקצועות. 

מדוע חשוב לך ללמד באופן הזה? 

לדעתי, חשוב ללמד באופן הזה כדי לתת לילדים כלים אמיתיים לעתיד. העולם משתנה כל הזמן, וה"שריר" של היצירתיות והפתיחות המחשבתית הפך להיות קריטריון חשוב בשוק העבודה. בנוסף, הסיפור שמספרים מקצועות רבי המלל נכתב כסיפור שלם וכך גם צריך לעבור לתלמידים. למידה רב תחומית מכריחה את התלמידים והמורים לחשוב ברמה גבוהה, להסיק דבר מדבר ולהבין שהחיבורים האלה נמצאים במקומות רבים בעולם - אז למה להפריד? 

אילו מקצועות את מלמדת באופן אינטגרטיבי?

כשהתוכנית פעלה בבית הספר - עד שנכנסה רפורמת המח"ר- לימדתי היסטוריה. בפועל, המערכת עבדה כך שכיתה י' אחת למדה היסטוריה וספרות יחד בתוך הכיתה, וכיתה י' השניה למדה תנ"ך ולשון. ההוראה הייתה הוראה משותפת עם המורה לספרות, ובנינו את מערכי השיעור יחד בהתאמה. כל תחילת וסוף שיעור הוקדשו להדגשת החיבור בין המקצועות. 

אני הייתי אחת מצוות של שמונה מורים, ונפגשנו אחת לשבוע על מנת לשפר, לתקן ולהחליף חוויות. דוגמא שזכורה לי במיוחד היא שאני לימדתי על שבי ציון והמורה לספרות לימד בהתאמה את 'ליבי במזרח'. החיבור היה כ"כ נכון ואותנטי שהילדים הבינו אותו ישר..

מהם האתגרים שאת מתמודדת איתם בתהליך?  

הרבה קשיים עלו בפיתוח התוכנית הרב תחומית. מבחינת הצוות- לעבוד בסינכרון מושלם עם שמונה מורים נוספים זה משימת מאתגרת. בנוסף, על המורים היה לשנות את כל מערכי השיעור המוכנים שהיו להם, ולהשקיע זמן רב ומחשבה בפיתוח מערכים חדשים. הוראה בזוג בתוך הכיתה גם היא יכולה להיות לא פשוטה, משום שהיא מצריכה שינוי דפוסי התנהגות של כל אחד. 

האתגר הכי גדול, מבחינת התלמידים, היה להרגיל אותם לשפה חדשה, צורה של חשיבה שהם עדיין לא חוו. בית הספר שלנו מאופיין בנערים ונערות שחוו כישלונות רבים במהלך חייהם. 

מה התגובות של התלמידים והתלמידות שלך לשיעורים שאת מעבירה?

בבניית התוכנית הרב תחומית שמנו דגש גדול על הגדלת היקף הלמידה העצמאית של התלמידים תוך שימוש בכלים טכנולוגים שטרם הכירו. ההתמודדות של התלמידים עם הכלים הטכנולוגים מאוד קשה בהתחלה- יש התנגדות קשה מצד הילדים, ולפעמים צריך עשרה אנשי צוות על עשרה תלמידים על מנת לייצר עבודה. אך ככל שעבר הזמן התלמידים התרגלו והשתפרו במהירות. 

בנוסף, במחצית הראשונה של השנה התלמידים עדיין שאלו בכל תחילת שיעור איזה מקצוע זה, ממש נאחזו בזה. ככל שעבר הזמן הם כבר ענו אחד לשני שזה רב תחומי. החיבורים בין המקצועות היו להם מאוד קשים בהתחלה, אך ככל שהרגלנו אותם ופיתחנו את ה'שריר' הזה הם אפילו עשו חיבורים שלא חשבנו עליהם. 

מהו הרווח המקצועי שאתה מרגיש שהשגת לעצמך, שלא קיים (או שקיים במידה מועטה) בהוראה הדיסיפלינרית?

הרווח המקצועי הוא עצום. אחלק אותו לשניים- מבחינת העבודה מול הצוות ומבחינת העבודה אל מול התלמידים. 

אתחיל מהצוות - נוצר בין המורים שמעבירים את התוכנית מן תחושה של 'סיירת'. למידת העמיתים הייתה מטורפת. יצא לי לצפות בחברי לצוות וללמוד מהם המון, גם מבחינת מיומנויות הוראה וגם על החומר הלימודי. התוכנית לא מאפשרת לעבוד לבד, חייבים לעבוד בתיאום וקיבלתי מזה המון. 

מבחינת התלמידים - יש נטייה של מורים ושל הילדים עצמם לא להאמין שהם מסוגלים לקבל תוכנית 'גבוהה' כזאת, שמצריכה התמדה, חשיבה מסדר גבוה, הסקה של דבר מדבר ועוד מיומנויות קשות ורבות. הרבה קולגות אמרו לנו, "הילדים האלה צריכים סדר וארגון אל תבלבלו אותם, זה מתאים לתיכונים חזקים יותר". התוצאות היו מדהימות, הם נלחמו בהתחלה אבל אחר כך ממש התמסרו לשיטה. הם אהבו שיש שני מורים באותה כיתה כל פעם, וממש אתגרו את עצמם לחשוב על החיבור עוד לפני שהתחלנו להסביר. בסוף השנה עשינו ערב חשיפת תוצרים את מול ההורים, ובחיים שלי לא ראיתי את התלמידים שלנו כ"כ גאים. הם הבינו שהם עשו משהו גדול שהצריך מהם הרבה מאמץ.

טיפ  שלך - מה הצעד הראשון שצריך לעשות כדי ללמד באופן אינטרגרטיבי, בבית ספר שאין בו פלטפורמה מתאימה?

הדבר הראשון שצריך לעשות, זה להיות משוגע לדבר כי יהיו הרבה התנגדויות. הדבר השני הוא להקיף את עצמך בצוות של תותחים כמו בבית הספר שלנו (:

 

תמונת פנים
מוחמד עבד אל-רחמן חוג'ה محمد عبد الرحمن خوجا
מחנך כיתה مربي صف | בית ספר אפאק ללקויות למידה مدرسة الافاق لصعوبات التعلم

קצת עלי

החלום שלי - לגדול ולהתפתח בידע ובמקצועיות, כדי להיטיב עם עצמי ועם החברה. לראות אור זוהר בעיניים של התלמידים. לעזוב את העולם טהור, כפי שהגעתי אליו, והגיע ליום שבו שלום, ביטחון, יציבות ואיזון שוררים בארץ.

רגע קשה בחוויה כמורה - כאשר אחד התלמידים נקלע לבעיה ספציפית וזקוק לעזרתי, ואני לא יכול לעזור לו. אם הבעיה אינה בשליטתי כמו בעיות משפחתיות, הריסה של הבית או מעצר. 

אם לא הייתי מורה הייתי - מורה! אני גאה במקצוע שלי, בשבילי המקצוע הזה הוא הטוב ביותר.

 

ובמיוחד לגיליון "יאללה לערבב!"

מדוע בחרת לקחת חלק בתוכנית שבילים, במסלול של הנחיית קבוצות?

בגלל חשיבותו בחידוד האישיות החינוכית והמקצועית שלי בצורה יעילה ומכוונת. אנשים רבים מחכים לשינוי שיקרה. אחרים משתנים כתוצאה מטראומה וקושי או כתוצאה משינוי התפקיד בחיים. לדעתי השינוי הגדול ביותר קורה כשהוא מכוון ומודע ומתוך תחושת אחריות. 

דרך המפגשים בתוכנית התחלתי בפיתוח מיומנויות התקשורת שלי. עם התלמידים, עם הסביבה המקצועית, עם ההנהלה, ההורים והקהילה. הלמידה אינה מוגבלת למפגשים בתוכנית. רק בבית הספר לבדו אנו עומדים באתגרים רבים שמקורם בתקשורת. השתתפות בקורס מסייעת לי בקידום של שיתופי פעולה, ושמירה על שיח מכבד של ההורים, הצוות והתלמידים. 

האם בבית הספר שלך יש רצועה במערכת המוקדשת ללמידה בינתחומית?

בבית הספר אנו מעבירים תוכנית לימודים על חינוך ילדים באופן רב תחומי. התלמידים מקבלים מגוון של מקורות על תיאוריות למידה שונות של ילדים בגילאי הגן. כמו תיאוריות פסיכולוגיות, תוכניות לימודים בערבית ובעברית, מקורות אומנותיים ותרבותיים ועוד. למידה מתוך מגוון המקורות מרחיבה את האופקים האינטלקטואליים של התלמידים והתלמידות בהקשרים של תקשורת ולמידה בגיל הרך. בנוסף, אנחנו מקיימים בבית הספר תוכנית כישורי חיים לתלמידים בגילאי 18-21, במטרה לסייע להם להשתלב בחברה בקלות. גם בתוכנית זו אנו משלבים מספר מיומנויות ותחומי דעת כמו ניהול כלכלי, מודעות מינית, סדנאות בחקלאות, תפירה, נגרות וכו'. גם בתוכנית זו חשוב לנו ליישם אסטרטגיות למידה רב תחומיות כדי לוודא שהתלמידים משיגים את המטרה לפני סיום הלימודים. 

האם לדעתך אפשר לשלב מיומנויות של הנחיית קבוצות באופן שיתמוך בהוראה רב תחומית?

אפשר להשתמש בגוון של כלים ומיומנויות שמקורן בהנחיית קבוצות. כמו התאמה אישית של תוכנית, מיומנויות של דיון ודיאלוג, ניתוח התנהגויות של תלמידים בכיתה. מיומנויות אלו יכולות לבוא לידי ביטוי בכל אחד מהשיעורים. ספורט, מחשבים, אומנות, קורסים מקצועיים. אפילו בקורסים למנהיגות נוער אפשר להשתמש במיומנויות כמו תקשורת בריאה ופתרון בעיות. 

אם יש לך טיפ למורות - איך להתחיל את הצעדים הראשונים בדרך להוראה רב תחומית?

העצה שלי למורים ולצוותים חינוכיים היא לחשוב מחוץ לקופסא כדי לגוון שיטות למידה. לא להגביל את עצמם לתוכנית לימודים ספציפית או שיטה פדגוגית אחת. לשמור על עבודת צוות ואחידות צוותית. לשתף את ההורים בתהליך. להשתדל ולעבוד עם התלמידים בקבוצות קטנות. להיות בתקשורת ולהאמין ביכולות של כל תלמיד ותלמידה. 

להנהלת בית הספר יש תפקיד בעיצוב הצעד הראשון בלמידה רב תחומית. הקמת צוות ייעודי שיהיה אחראי על הטמעת התהליך, יסייע מאוד לצוות ולתלמידים. אני ממליץ לשלב מיומנויות של הנחיית קבוצות ותקשורת בריאה כדי להקל את התהליך. לנו - המורים והמורות - כדאי שלא להתעסק בחושך, אלא להדליק אור קטן. כל שינוי קטן הוא משמעותי.

 

احلم  :  أن اخرج من هذه الحياة بنفس النقاء الذي جئت به إليها وان اتطور واصل الى اعلى مستويات العلم والمعرفة لأفيد به نفسي ومجتمعي  وان ارى المستقبل المشرق في عيون الاطفال ويعم الامن والسلام والاستقرار والتوازن  جميع انحاء البلاد .

اكثر اللحظات سلبية بتجربتي كمعلم :  عندما يقع احد الطلاب في مشكلة معينة ويحتاج مساعدتي ولا استطيع مساعدته فالموضوع يكون  فوق سيطرة المعلم مثل :مشاكل اسرية ، هدم  بيته ، اعتقاله ...

ان لم اكن معلما كنت سأكون معلما : انا فخور بمهنتي كمعلم فبالنسبة لي هذه المهنة هي الافضل.

سبب اختيار مشروع مسارات في مجال توجيه المجموعات بسبب أهميته في صقل شخصيتي التربوية والمهنية بشكل مؤثر وموجه ، فانا على يقين بان أكثر الناس ينتظرون شيئاً ما ليتغيروا، وآخرون يتغيرون عندما تحدث لهم صدمة، أو تتغير أدوارهم في الحياة. لكن أعظم التغيير هو التغير المقصود الواعي النابع من التأمل والإرادة والشعور بالمسؤولية.  فمن خلال اللقاءات  بدأت انمي واطور  مهارات الاتصال والتواصل مع الطلاب والبيئة المهنية  وفتح قنوات التواصلية والاجتماعية بين الطالب والمعلم ، الادارة ،الاهل والمجتمع وعدم اقتصار التعليم والتعلم   داخل المدرسة فقط سنواجه  بعض التحديات ولكن اذا كان هنالك تعاون اداري مع طاقم تربوي مميز واهل داعمين وطالب يرغب بالتميز  فسنتخطى التحديات  بكل مرونة  فكما  قال  رسول الله : يد الله مع الجماعة  .

ففي مدرستنا مدرسة الافاق لدينا نموذج لتعلم المتعدد  حسب المثال التالي : هنالك منهاج تربية الطفل الطلاب يتلقون نظريات تعلم مختلف من اكثر من مصدر حول الطرق السليمة لتواصل مع الطفل وتطويره في جيل روضات مثال : يأخذ الطلاب منهاج ادب الاطفال القصصي / منهاج نظريات بعلم النفس / منهاج اللغة العربية والعبرية / فنون وثقافة ، وبالتالي فان تنوع في المناهج توسع افاق الطلاب الفكرية في استيعاب اكبر قدر من المعلومات في كل ما يتعلق بالطفولة المبكرة وتواصل مع الطفل وهذا العمل بحاجة لزملاء بالفريق هم : مركزة البچروت / معلمة

اللغة العربية / معلمة الفنون / معلمة ادب الأطفال/ اهل /ادارة / زملاء داعمين  ...

كما يوجد التعلم المتخصص ايضا في برامج التأهيلية الحياتية  لطلاب ال ١٨ ل ٢١ والتي تهدف الى تخريجهم بأكبر قدر من الاستقلالية للاندماج بالحياة العملية عن طريق ترتيب وتنظيم منهاج عدة التي تساعدهم في تحقيق هذا الهدف مثل : منهاج الادارة المالية / منهاج التأهيل المهني / التوعية الجنسية / اللغة العبرية والمحادثة / ورشات عمل داخلية ( زراعة / تطوع مدرسي / خياطة / نجارة / استقلالية في المواصلات ) . حسب ما ذكر فانه من المهم اتباع استراتيجية التعلم المتعدد مع هذه الفئة من الطلاب من اجل تنوع المهارات وتدوينها لديهم قبل ان يتخرجوا من المدرسة .

وهذا العمل يحتاج لمهارات وادوات من تخصص ادارة المجموعات في طرق تدريسية تتمثل ب: حلقات تذويت، حوار ونقاش لطلاب في دروس الاستقلالية ،المهارات الحياتية، المحاكاة وتحليل السلوكيات الاجتماعية , فعاليات رياضية, فعاليات حوسبة, فعاليات فنية ( موسيقية / رسم / رقص),  دورات  قيادة شابة تنمي روح القيادة، الاتصال ،التواصل وطرق حل المشكلات,  دورات مهنية مثل تركيب كامرات مراقبة  ،تصليح هواتف، طبخ، حرف يدوية .

لذلك انصح المعلمين وطواقم التربوية الى  ادخال عمليات التجديد والتنوع في الطرق التدريسية والتربوية من خلال :  التفكير خارج الصندوق وتنوع في طرق التعلم وادارة الدروس, تنوع المناهج وعدم الاقتصار على منهاج محددة فقط حسب نظريات التعلم المتعدد, عمل جماعي بين الطواقم التربوية في الادارة الصفية وتعلم الفردي والجماعي تجاه الطلاب,عمل مجموعات حسب الفروق الفردية, مشاركة الاهل في العملية التعليمية جزء اساسي على طول مدار  العام الدراسي, استخدام البيئة المحيطة واماكن خارج المدرسة من اجل تقوية الجانب الاجتماعي والعاطفي لطلاب, الايمان  بالقدرات  فلكل منا قدرات,  الاتصال والتواصل الحسن .

وللإدارة المدرسية دور في تشكيل الخطوة الاولى من اجل إنشاء تعلم متعدد  من خلال عمل استكمالات حول التعلم المتعدد وتعلم ذو معنى و توعوية ودعم  توجيه المجموعات لطواقم وطلاب من خلال دروس المحاكاة .

مع اهمية تشكيل فريق متخصص اداري وطاقمي من اجل تسيير عملية توجيه المجموعات وتعلم متعدد التخصصات للمدرسة .وفي النهاية اؤمن  بمقولة أن تضيء شمعة خير من أن تلعن الظلام.

 

הכיתה שלי

דרך העיניים שלהם/ן

כתיבה ופיתוח של יחידות הוראה חדשות, במודלים של למידה רב/בין תחומית מחייבות התייחסות לפיתוח החשיבה והבניית ידע של התלמידים והתלמידות.

למידה באופן הזה דורשת מהתלמידים לעשות שימוש באסרטגיות חשיבה מסדר גבוה – פעולות קוגנטיביות מוגדרות המשרתות אותנו בתהליך החשיבה.

בהרבה מתוכניות למידה מסוג זה, ידרשו התלמידים לתהליכי חקר וניתוח. בתרשים מוצגות אסטרטגיות החשיבה שכל אחד מהן דורש.

תרשים תהליכי חשיבה ואסטרטגיות שמתאימות להם

כשתפתחו יחד יחידות הוראה, שימו לב שיש בהן התייחסות לאסטרטגיות החשיבה ופיתוח של מיומנויות אלו.  

ארגז הכלים

איך נתרגל פתרון בעיות באופן עצמאי?

איך נתרגל עם תלמידים מיומנויות השוואה?

איך נייצג ונארגן מידע באופן מגוון?

איך לפתח מחוון להערכת למידה רב/בין תחומית?

שאלה טובה! איך ננסח שאלות פוריות?

זכות להיות מורה

חופשת מחלה

כל מה שחשוב וכדאי לדעת על חופשות מחלה