ארגז הכלים של ביתא

איך נהפוך רעיון למוצר?

"כן, וגם"

אחרי שזיקקנו את הבעיה, נבצע סיעור מוחות בדרך הבאה:

בשלב הראשון כל חבר צוות כותב את הרעיונות שלו על פתקים. כל רעיון על פתק אחד (ניתן לעשות גם דיגיטאלי, ראו בהמשך בשקופית  ההמלצות). זרקו את כל הרעיונות שעולים לכן, כולל הכי פרועים, מבלי לצנזר או לשפוט.

בשלב השני ערכו סבב, כל חבר צוות ישתף ברעיון אחד אותו הוא הכי רוצה לקדם. לאחר שחבר צוות מעלה רעיון הגיבו לו "כן, וגם (- השלימו את המשפט)". מטרת התרגיל אינה לבקר את הרעיון אלא לראות איך אפשר להרחיב אותו, ליצור הקשרים לרעיונות אחרים, ולפתח אותו.

לבסוף בחרו את הרעיון שמרגיש לכן הכי מפותח ומתאים לפתרון הבעיה שהצפתן, ואיתו מתקדמים לשלב הבא.

 

למה לא!

לאחר בחירת הרעיון הכי מפותח ומתאים לבעיה אותה הגדרתם, ערכו סבב, כל חבר צוות יגיב על הרעיון "למה לא, לא כי (- המשיכו את המשפט)" מטרת התרגיל היא לבדוק עד כמה הרעיון מותאם, ולא לבקר אותו או את הוגה הרעיון.

זכרו – בסופו של דבר צריך להגיע למוצר, ולכן בסבב הזה נתייחס באופן מקצועי למידת ההיתכנות של הפיכת הרעיון למוצר, לצרכי הפיתוח והשיווק שלו, ולקריטריונים נוספים המפורטים במחוון השיפוט.

את הסבב הזה אפשר לעשות על 3 רעיונות נבחרים מהסבב הקודם, ולבחור בסופו את הרעיון שהוא מצד אחד הכי מפותח, ומהצד השני יש לו הכי פחות התנגדויות וחסרונות.

והכי חשוב – לשמור בשלב זה על ערכי הצוותיות והחברות. במידה וראיתם כי הרוח נושבת למקום לא חיובי או שמתודה זו לא מתאימה לקבוצה, דלגו עליה!

 

POC  – הוכחת ההיתכנות

POC הם ראשי תיבות של Proof Of Concept, או בעברית – הוכחת היתכנות.

זוהי הדגמה או ניסיון להוציא לפועל רעיון או ״קונספט״ מסוים, על מנת להוכיח את הפוטנציאל ליישומו באופן מלא. המטרה היא לבחון האם רעיון מסוים הוא בר-ביצוע ״בחיים האמיתיים״ ויש לו הצדקה כלכלית וטכנולוגית לקיום. המטרה של POC היא לא (בהכרח) לבחון את הביקוש בשוק או להחליט על דרך הביצוע הסופית להוצאה לפועל של הרעיון, אלא ההתמקדות האם הרעיון בכלל בר-ביצוע.

 

אינפוגרפיקה POC

POC מוצלח כולל התייחסות לנקודות הבאות:

   ∴ הגדרה ברורה ופשוטה של מה נקרא "הצלחה" של הניסוי.

   ∴ תיעוד ברור של מה כלול ומה לא כלול במסגרת ה-POC.

   ∴ הצעה לצעדים הבאים במידה וה- POC מסתיים כניסוי מוצלח (או ככישלון).

ביצוע של POC כאשר הנקודות הללו בראש של כל המעורבים, יאפשרו יצירת סביבה אפקטיבית לפיתוח והוצאה לפועל של המוצר עם מינימום כשלים ואי הבנות, הן מבחינה טכנולוגית והן מבחינה כלכלית.